Hvis dine hverdagsretter kun består af variationer over hakket oksekød og flåede tomater, er der godt nyt på vej til dig. I denne artikel har vi nemlig set nærmere på, hvilke retter der har været blandt de mest populære madretter i 2021. Og forhåbentlig kan retterne i denne artikel inspirere dig til dine kommende kulinariske udfoldelser i køkkenet.
Klimavenlige madretter er i høj kurs
Med et kalenderår, der siger 2021, er det svært ikke at tænke klimabevidsthed ind i ligningen i al vores gøren og laden. Og når det gælder vores madvaner, er klimabevidsthed ingen undtagelse. Faktisk er der sket et skred i måden, hvorpå vi anskuer vores madvaner. Det handler ikke længere om at øge sit forbrug med luksuriøse specialvarer, men om at undgå spild og finde alternativer til CO2-tunge fødevarer som eksempelvis kød. Af samme grund er veganske og vegetariske alternativer efterhånden blevet allemandseje.
Men det klimavenlige fokus slutter ikke her. Mange sigter også efter at anvende fødevarer, der er i sæson og som kan dyrkes så lokalt som muligt. I dansk optik hører grove grøntsager som grønkål, palmekål, selleri og glaskål til blandt de mere populære fødevarer, som virkelig er kommet på menuen i 2021. De har ikke alene den fordel, at de er alsidige i madlavningen. De er også utrolig billige i sammenligning med råvarer, der dyrkes i udlandet og transporteres til Danmark. Du kan dermed både spare på pengepungen og CO2-regnskabet.
Instagram hittet over dem alle: Baked feta pasta dish
Du kan dårligt have undgået at stifte bekendtskab med den populære Instagram-ret Baked feta pasta dish, der har gået sin sejrsgang på alle sociale medier og blev et sandt internetfænomen. Og der findes næppe en madblogger eller influencer med respekt for sig selv, der ikke har lavet sin variation over selvsamme ret.
Hvis man kan tale om en reel førsteplads over de mest populære retter i 2021, må Baked feta pasta dish givetvis indtage førstepladsen. Faktisk har den et nordisk islæt. Dens oprindelige navn er nemlig ’Uunifetapasta’, og bag den populære madret står bloggeren Jenni Häyrinen fra Finland.
Tortillatrenden med 4xfyld
Man skal høre sandheden fra børn og fulde folk. Men trendsene? Dem skal man opdage på Instagram. Derfor er næste kandidat på vores liste endnu en madtrend fra det famøse sociale medie. Og hvis du på nogen måde har snuset til Instagram i 2021, kan det næppe være gået din næse forbi, at en helt særlig madtrend har floreret i 2021. Nemlig tortillatrenden.
Det går i al sin enkelthed ud på, at man skærer et snit fra midten til kanten på tortillaen, hvorefter man placerer ingredienser på hver fjerdedel, folder den i kvarte og steger tortillaen på panden. Onde tunger vil måske påstå, at der mere er tale om et food-hack end en egentlig madret. Men dens astronomiske popularitet er ikke til at komme uden om. Derfor fortjener tortillatrenden naturligvis en plads på vores liste over de mest populære retter i 2021.
Alt med surdej
Det er umuligt at afvise, at næste kandidat på listen ikke skylder sin popularitet til Covid-19. For hvem har efterhånden ikke opflasket en surdej i månederne med selvisolation og hjemmearbejde? En surdej, som nøjsomt er blevet fodret med mel og vand på jævnlig basis i håb om at den ville danne bobler? Måske har du endda navngivet den? Så er du ikke alene. Overhovedet ikke.
Hvis du har en surdej stående, og du endnu kun har kastet dig ud i at forsøge at bage det perfekte brød, så har du en verden af gode smagsoplevelser i vente. Surdej er nemlig en fantastisk smagsgiver til stort set alt bagværk. Så tilsæt lidt surdej til din pandekage- eller pizzadej, og tag din madlavning til nye højder. Det er ikke uden grund, at surdej og hjemmelavet bagværk hører til blandt de mest populære retter i 2021.