Familielivet ændrer sig hele tiden, og særligt i de tider, vi lever i i dag, sker der hurtigt ændringer i, hvordan vi lever vores liv, og hvad der er moderne. Derfor ændrer den moderne familie sig også hurtigt, både i forhold til kultur, samfund og teknologi, og alt hvad vi indfører af nye ting, påvirker også familielivet. Læs med her, hvis du er nysgerrig på, hvad en moderne familie er.
Sammenbragte familier er blevet mere normalt
Det har i en årrække været kendt, at ca. halvdelen af alle ægteskaber ender i skilsmisse, og ifølge Danmarks Statistik var skilsmisseprocenten i årene 2012-2018 også i omegnen af 50%, dog er tallet faldet i 2019. Med de mange skilsmisser følger også familier, der finder sammen med andre familier, og derfor er den sammenbragte familie også en slags moderne familie, og den bliver selvfølgelig mere normal, når flere par med børn går fra hinanden og senere finder sammen med nye partnere, der også har børn.
Men faktisk har Danmarks Statistik registreret hele 37 forskellige måder at leve sammen som en familie i Danmark, og derfor er der altså mange måder, den moderne familie kan se ud på. Den mest almindelige type familie er et par, der bor sammen og har fælles børn, hvor den mest sjældne er et par, der bor sammen og har fælles børn, hvor manden har et barn fra et tidligere forhold, der nu har bopæl hos ham.
Færre par er gift, når de får børn
I dag er det også blevet mere normalt, at par ikke er gift, når de får deres første barn. Ifølge en opgørelse fra Danmarks Statistik var det kun 33% af førstegangsfødende kvinder, der var gift, da de fik barnet. Tilbage i 1997 var det hele 40%. Andelen af gifte par stiger til gengæld i takt med, hvor mange børn, parrene får. I 2017 var det nemlig hele 53% af par, der fik barn nummer to, der var gift, og når et par fik barn nummer tre, var det hele 66%, der var gift.
Man kan derfor også sige, at den moderne familie i højere grad vælger ikke at blive gift, før de bliver forældre, end når man sammenligner med for 20 år siden.
Flere og større regnbuefamilier
Det er også blevet mere normalt – og dermed også mere moderne – at være en regnbuefamilie. Andelen af familier, der består af par af samme køn, og som har hjemmeboende børn, er nemlig steget en del siden 1990, og ifølge Danmarks Statistik er tallet faktisk fordoblet i perioden fra 2009-2019.
Derudover er der også et større antal af mandepar og kvindepar, der har to hjemmeboende børn, for ifølge Danmarks Statistik var der i 2019 46% af regnbuefamilierne, der havde to børn boende hjemme, mens det i 2009 kun var 35%.
Den moderne familie kan altså se ud på mange forskellige måder, og det er nok i virkeligheden også det, der netop kendetegner den moderne familie – at den kan se ud på lige den måde, der passer.