December måned fylder kalenderen med både ferie og feriedage for mange mennesker. Julen er helt klart en af de største helligdage, og nytår er for mange årets mest festlige højdepunkt. Julen er som regel en meget behagelig ferie med god mad og godt selskab.
Nytårsfester og årets sidste fest er normalt noget ud over det sædvanlige. Men december og alle månedens højdepunkter har også betydning for privatøkonomien. Der er udgifter til alt fra sjove aktiviteter og julegaver til nytårstøj og ture til julefrokoster. Det kan derfor være en rigtig god idé at arbejde lidt ekstra med budgettet for december.
Hvad er et budget?
Et budget er kort sagt en liste over indtægter og udgifter. Formålet med et budget er at få et overblik over samspillet og balancen mellem de penge, der kommer ind, og de penge, der går ud. Et budget er individuelt og afhænger af indtægterne og størrelsen af de forskellige udgiftsposter. De fleste har en fast månedlig budgetformular, der inkluderer de faste månedlige omkostninger, såsom husleje, el- og vandregninger, madomkostninger osv. Men du kan selvfølgelig også vælge at lave et budget til mere specifikke arrangementer og formål. Måske er det et rejsebudget, et indkøbsbudget eller et budget til jul.
Ekstra hensyn i løbet af december
De fleste mennesker har et rimeligt fast budget for det meste af året, da indkomsten normalt er stabil. Nogle måneder er naturligvis dyrere end andre, og nogle gange er der behov for justeringer for at opretholde balancen. Ferie og sommerferie er typiske eksempler, der gør, at sommermånederne ofte kræver lidt ekstra overvejelser. Men faktum er, at selv december kan udfordre budgettet på nogle punkter.
Julegaver og indkøb til selve juleaften, såsom julemad, er lidt mere åbenlyse ekstraomkostninger. Men man bør ikke glemme andre aspekter som rejseudgifter, køb af juletræ eller dekorationer og juleaktiviteter med venner og familie. Det er vigtigt at forsøge at få overblik over alle omkostninger og planlægge efter pladsen i økonomien.
Rejser i julen og nytår
Rejseudgifter i julen og nytåret kan udgøre en ekstra stor del af udgifterne. Det gælder både, hvis du skal med toget til en anden by i Danmark, og hvis du vælger at rejse sydpå til sol og varme. Her kan du vælge at inkludere togbilletten i det generelle decemberbudget, eller du kan lave et individuelt rejsebudget til finansiering af den to uger lange Thailand-rejse. Det hele afhænger af, hvor omfattende turen er.
Hvis du rejser inden for Danmark, og i udlandet for den sags skyld, er det en god idé at være ude i god tid. Dette øger chancerne for at finde rejsealternativer til rimelige priser. Du kan selvfølgelig vælge at vente og prøve at få fat i et godt tilbud i sidste øjeblik. Men så skal du være forberedt på, at det i sidste ende også kan risikere at blive dyrere, eller at du bliver nødt til at have en plan B, hvis turen ikke sker.
Fordelene ved et julebudget
Som sagt er der en hel del fordele ved et decemberbudget:
Bedre overblik over indtægter og udgifter.
Undgå at bruge mere i julen, end din privatøkonomi kan klare.
Sørg for, at januar ikke starter med et minus på kontoen.
Det er dog vigtigt at pointere, at et budget ikke er det samme som, at økonomien kommer uskadt gennem december. Ting sker, og ikke alt kan forudsiges eller tages i betragtning. Et ødelagt køleskab juleaftensmorgen eller en blinkende advarselslampe i bilen er ikke noget, du regner med i et budget. I disse tilfælde er det buffer- eller opsparingskontoen, du henvender dig til for at dække omkostningerne. Hvis det ikke ville være nok, kunne man overveje at ansøge om online finansiering. Fordelen ved et online lån er hurtig hjælp i form af hurtig udbetaling på en bevilliget ansøgning. Det er dog vigtigt, at du kun ansøger om et kviklån , hvis du ved, at du er i stand til at betale beløbet tilbage. For at øge chancerne for at få fat i en passende mulighed, bør man sammenligne deres muligheder. Her kan du få et overblik over långivere og deres tilbud efter det ønskede beløb og løbetid – helt gratis!